La meva cistella
La teva cistella està buida
Tens algun dubte?

Si vols resoldre algun dubte sobre SUIFF, si us plau, emplena el formulari i ens posarem en contacte amb tu:

Contacta'ns

Tips alimentaris pel Nadal

Un dels principals problemes en aquestes dates és l’augment de la palatabilitat en els aliments. El fet de consumir més aliments hiperpalatables, entre ells els utraprocessats com els típics dolços nadalencs, és un risc pels nostres objectius, tant de salut com de rendiment.

 

Què podem fer?

1.       Gaudeix, però controlant! No cal obsessionar-se, les festes s’han de gaudir (però sempre amb seny). Els dies de dinars o sopars especials no et prohibeixis menjar torró, polvoró o bombó. Ara bé, això no significa menjar-ne 10 de cada. El fet de saber gaudir de les coses en  la seva justa mesura, és precisament això, ha de ser una cosa esporàdica i controlada.

 

2.       No allarguis les festes! És important dir no només QUANT, sinó també QUAN. Als menjars especials es pot fer alguna trampa, menjar alguns dolços, ... però en només en aquests menjars! El que no podem fer és estar des del dia 24 fins el dia 6 menjant dolços com si tots fossin una celebració. Gaudeix amb precaució d’aquells aperitius extra i només els dies que toca.

 

3.       No compris en excés! Tots coneixem (i molts ens inclouríem)( a persones que des del dia 24 fins el dia 6 la seva casa sembla... Charlie i la fàbrica de xocolata. Compra el just i necessària per la gent amb la que comparteixis els menjars importants. A més a més, l’ideal és que ho compris el dia més proper a la festa. Una bona idea és que no sigui una sola persona la que ho compri tot, sinó que cada assistent proti alguna cosa i després s’ho emporti.

 

*Al Nadal trobem també un altre problema a part dels dolços, i sol ser l’excés de menjar. Durant aquestes dates, per diversos factors, els nostres mecanismes de sacietat s’alteren. Això significa que el nostre cos no avisarà al cervell per dir que ja estem plens, i per tant, menjarem de més. Opcions?

 

4.       Prioritza la proteïna! Una manera interessant de menjar menys és incloure la proteïna com a primer plat. Això farà que t’asseguris de tenir una bona ingesta proteica durant aquestes dates en les que normalment abunden més els carbohidrats i els greixos. A més a més, la proteïna és molt saciant, el que provoca que t’atipis abans d’arribar als següents plats i menjaràs menys.

 

5.       No facis la trampa de anar amb gana als menjars! Molta gent no menja res per arriba amb gana a les celebracions i arrasar. En alguns casso pot funcionar, però en la majoria no és així. Recorda que la sacietat tarda un temps en arribar. Si vas amb gana i a més a més hi ha aliments molt palatables, segurament acabaràs menjant en excés abans de saciar-te. És millor que mengis alguna cosa abans per no arribar mort de gana i arrasar igual que el monstre de les galetes.

 

6.       Menja a poc a poc! Com hem dit, la sacietat tarda una estona en arribar. Imagina’t si, a més a més, menges ràpid (cosa que sol passar si estem en companyia i parlant). Al mastegar bé el menjar abans d’empassar-te’l, li donaràs temps als teus mecanismes de sacietat a activar-se i donar-te el “stop” necessari perquè, en el cas de seguir menjant, ho facis per gula. Aprèn a gaudir del menjar, sabotejar-lo, y mastegar-lo bé.

 

7.       Digues que no! En el moment en el que estiguis ple i vulguis seguir menjant, això serà per gula. En aquest moment, has d’aprendre a dir “fins aquí”, no més. I has de fer el mateix quan t’insisteix un familiar o amic, perquè si creus que has menjat suficient, para. No és obligatori menjar tot el que hi ha a la taula, tot el que has comprat o tot el que han portat els altres.

 

8.       Porta’t bé els dies que no celebris. Els dies que no són celebracions, enfoca’t en la qualitat, aprofita per menjar més sa. També, encara que avui ens centrem en l’alimentació, s’ha de nombrar la importància de moure’s i entrenar. Encara que redueixis el volum i/o la freqüència, encara que baixis una mica el ritme, entrena, però sobretot, mou-te.